Jazz festival bilbord (preview)
Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2016!
20.04.2016
Horizontal for INSTAGRAM_2017
Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2017!
18.04.2017

Održan premijerni Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2016

13422183_1136375853093784_5397315902825254823_o

Crnogorska izdavačka kuća Rabbit Records, u saradnji sa Made in New York Competition and Festival INC iz Njujorka (SAD), organizovala je premijerni Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2016!

Festival je održan 3. juna u amfiteatru na ulazu u Sveti Stefan i 5. juna u atrijumu "The Capital Plaza" u Podgorici, oba sa početkom u 21h.

Tokom dva dana festivala nastupila su neka od najvećih imena svjetske jazz scene: Randy Brecker - truba, Yaacov Mayman - tenor saxofon, Essiet Okon Essiet - kontrabas, Edsel Gomez - klavir, vokalni solisti: George V. Johnson Jr i Anita Vitale, zatim Leonid Vintskevich - klavir i Nick Vintskevich - sopran/alt saxofon, kao i Bobby Sanabria - bubnjevi i udaraljke. Na sceni su im se pridruzili i domaći jazz muzičari: Vladimir Maraš - klavir, Milorad Šule Jovović - gitara i Mićko Wes Peruničić - gitara, kao i poznati jazz izvođači regiona, Ljubiša Paunić - saxofon i Ivan Aleksijević - klavir (Big bend RTS).

U nedjelju, 5. juna u 13h u Hard Rock Cafe-u organizovan je edukativni program "Jazz Session with Jazz Masters" za učenike srednjih muzičkih škola, studente Muzičke akademije i sve zainteresovane, na kome su učesnici održali kratka predavanja i odgovarali na pitanja posjetilaca. Posebno je značajno što su učenici jazz odsjeka muzičke škole "Vasa Pavić" profesora Šula Jovovića jednom numerom otvorili koncert u Podgorici.

Svega par sedmica nakon održanog festivala u njujorškom Tribeca Performing Arts centru, najznačajnija imena američke jazz muzike boravila su u Crnoj Gori! Publika je imala priliku da uživa u repertoaru koji čine jazz standardi, uz očekivane instrumentalne i vokalne jazz improvizacije.

Strateški partner festivala u naredne tri godine je "The Capital Plaza", a sponzori ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija, Hipotekarna banka, Telenor, Ambasada SAD u Crnoj Gori, Glavni grad i kompanija "Adriatic properties”. Prijatelji festivala su Yamaha/Eurounit, Montenegro Airlines, hotel Ziya, Hard Rock Cafe i Ethno Jazz Club "Sejdefa". Zvanično vozilo festivala je Renault. Medijski sponzori su: Radio Televizija Crne Gore, dnevni list Pobjeda, portal CdM i radio Antena M.