Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2016!
20.04.2016
Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2017!
18.04.2017

Održan premijerni Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2016

Crnogorska izdavačka kuća Rabbit Records, u saradnji sa Made in New York Competition and Festival INC iz Njujorka (SAD), organizovala je premijerni Made in New York Jazz Festival, Montenegro 2016!

Festival je održan 3. juna u amfiteatru na ulazu u Sveti Stefan i 5. juna u atrijumu "The Capital Plaza" u Podgorici, oba sa početkom u 21h.

Tokom dva dana festivala nastupila su neka od najvećih imena svjetske jazz scene: Randy Brecker - truba, Yaacov Mayman - tenor saxofon, Essiet Okon Essiet - kontrabas, Edsel Gomez - klavir, vokalni solisti: George V. Johnson Jr i Anita Vitale, zatim Leonid Vintskevich - klavir i Nick Vintskevich - sopran/alt saxofon, kao i Bobby Sanabria - bubnjevi i udaraljke. Na sceni su im se pridruzili i domaći jazz muzičari: Vladimir Maraš - klavir, Milorad Šule Jovović - gitara i Mićko Wes Peruničić - gitara, kao i poznati jazz izvođači regiona, Ljubiša Paunić - saxofon i Ivan Aleksijević - klavir (Big bend RTS).

U nedjelju, 5. juna u 13h u Hard Rock Cafe-u organizovan je edukativni program "Jazz Session with Jazz Masters" za učenike srednjih muzičkih škola, studente Muzičke akademije i sve zainteresovane, na kome su učesnici održali kratka predavanja i odgovarali na pitanja posjetilaca. Posebno je značajno što su učenici jazz odsjeka muzičke škole "Vasa Pavić" profesora Šula Jovovića jednom numerom otvorili koncert u Podgorici.

Svega par sedmica nakon održanog festivala u njujorškom Tribeca Performing Arts centru, najznačajnija imena američke jazz muzike boravila su u Crnoj Gori! Publika je imala priliku da uživa u repertoaru koji čine jazz standardi, uz očekivane instrumentalne i vokalne jazz improvizacije.

Strateški partner festivala u naredne tri godine je "The Capital Plaza", a sponzori ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija, Hipotekarna banka, Telenor, Ambasada SAD u Crnoj Gori, Glavni grad i kompanija "Adriatic properties”. Prijatelji festivala su Yamaha/Eurounit, Montenegro Airlines, hotel Ziya, Hard Rock Cafe i Ethno Jazz Club "Sejdefa". Zvanično vozilo festivala je Renault. Medijski sponzori su: Radio Televizija Crne Gore, dnevni list Pobjeda, portal CdM i radio Antena M.